Tilbake til startsiden

Eiksmarka kirke, tidligere Grinilund kirke

 

Adressen er i dag Grinilunden 10. (Gårdsnr. 33, Bruksnr. 158)

I 1951 stilte Ole Ellefsen på Grini gård den vakre Grinilunden til disposisjon slik at man kunne få satt opp et menighetshus. Det ble først foreslått å flytte stabburet fra Grini gård til Grinilunden og benytte det som menighetshus. Det endte imidlertid med at man bygget et nytt hus med Jahn H. Jahnsen som arkitekt.

Grinilund menighetshus ble brukt til regelmessige gudstjenester våren 1959. Samme år ble menighetshuset vigslet av biskop Johannes Smemo. Deretter ble menighetshuset oftest omtalt som Grinilund kapell. Først i 1976 ble kapellet offisielt godkjent som kirke, Grinilund kirke.

Ole Ellefsen på Grini gård ga en stabbursklokke til kirken, og denne ble hengt opp i et eget separat tårn, en støpul, som kirkeklokke. I 1979 ble denne klokka erstattet av to nye kirkeklokker. De to kirkeklokkene, som er produsert hos Olsen Nauen klokkestøperi ved Tønsberg, har inskripsjonene "Av Guds nåde" og "Til Guds ære".

På alteret står et trekors på hvit mur med tre kornaks og vinranker. Bildet har Marie Vigeland (niese til Gustav Vigeland) skåret ut. Hun har også laget prekestolsutskjæringen. Døpefonten har en enkel trefot til dåpsfatet. Øvrig utsmykning omfatter tekstiler og kirkesølv.

Eiksmarka Husmorlag ga alterduk, og en kirkering ga altersølv. Fossum og Eiksmarka Sanitetsforening ga to lysestaker. Skipet som henger i kirken, er en kopi av Tordenskiolds fregatt Løwendahls Galley. Det er en anonym gave som ble mottatt i 1973.

I stedet for et orgel, ble det i første omgang anskaffet et harmonium. Harmonium (også kalt trøorgel, prestesykkel og salmesykkel) har ikke orgelpiper, men frie tunger som vibrerer som i et trekkspill. Dette ble senere erstattet av et pipeorgel fra Vestres Orgelfabrikk. Harmoniet ble senere brukt under kirkekvelder på Ekeli skole, og det havnet til slutt i Haslumseter kapell.
I 2020 fikk kirken nytt pipeorgel. Det var håndlaget av skandinavisk furu og levert av det erverdige tyske firmaet Weimbs Orgelbau. Det tok tre uker å sette det sammen, og det måtte "sette seg" en måned før man kunne bruke fem uker på å stemme det.

Kirken har i stor grad vært brukt som grendehus, blant annet til avslutninger for skoleklasser og barnehager, generalforsamlinger, styremøter, minnesamvær, dåpsmarkeringer, konfirmasjoner, fødselsdager, nabotreff, speidergruppemøter og sakral sirkeldans. Videre har Bærum Private Musikkskole holdt til i aktivitetsrommet i kjelleren.

Med årene forfalt kirkebygget, og rehabilitering ble planlagt og finansiert. I 2012 ble kirken utsmykket med graffiti som en markering av slutten på en periode. Så ble kirkesalen revet og en ny kirkesal oppført. Deler av bygningskomplekset ellers ble beholdt, men er restaurert.

Det nye kirkebygget er tegnet av Terje Grønmo, og har til sammen 340 sitteplasser.

Innvielsesgudstjeneste fant sted 23. mars 2014, ledet av fungerende biskop Trond Bakkevig.

Bygningen er kledd med sibirsk lerk utvendig, og innvendig er det mye lyst treverk, samt glassflater og enkelte teglflater. Et kors i fondveggen, veggen bak alteret, dannes av glassflater som slipper inn lys.

I 2018 byttet kirken navn til Eiksmarka kirke. Menigheten byttet også navn fra Grinilund menighet til Eiksmarka menighet.

Det er ikke kirkegård knyttet til kirken. Det er anbefalt at Steinskogen gravlund benyttes.

Mer om kirker: Se Rik på historie s. 12


Kilder:

Espeland, Gard. (2002). Neste stopp Eiksmarka. Eiksmarka vel 1950−2000. Vellet

Per Otto Borgen: Asker og Bærum leksikon (2006)

Lokalhistoriewiki

Den Norske Kirke

Wikipedia

Budstikka 1. desember 2018

Budstikka 27. oktober 2020

 

Eiksmarka kirke 2019. Den nye kirken. Sett fra nordvest. Foto: Knut Erik Skarning
Inne i Grinilund kirke 2012. Kilde: koda.as
Grinilund kirke 2009. Den gamle kirken. Sett fra nord. Kilde: Bærum bibliotek
Grinilund kirke 1959. Kilde: Norske Kirker
Inne i den nye kirken.
Glasskorset til høyre, foran i kirken, ser vi også på det øverste bildet.
Kilde: nicelocal.no